Preskočiť na obsah

ANTI-STRES – kompozitum

    Unikátny mix Bachových remedií je vhodný pri pociťovaní pracovného, rodinného, či osobného tlaku. Dôsledkom stresu je podráždenosť, tlak na hrudi, či psychické preťaženie. Zmes obnovuje pokoj,  vnútorný mier a vitalitu.

    Zloženie: Repík lekársky, Dub letný, Netýkavka žliazkatá, Pagaštan konský biely, Borovica lesná, Jabloň planá, Železník lekársky, Topoľ osikový. Obsahuje alkohol: Brandy (konzervant)

    Použitie: 4 kvapky/ 4x denne priamo do úst, alebo do pohára s vodou a popíjajte.

    AGRIMONY (Repík lekársky) č.1
    Agrimony je vhodná remedia pre tých ktorí milujú mier a boja sa dohadov, či hádok a sú ochotní vzdať sa mnohého, aby sa im vyhli. Hoci majú svoje problémy, vnútorne trpia, trápia sa a majú ustaranú myseľ, schovávajú svoje starosti za veselú tvár, humor a žartovanie len aby bolo „všetko v poriadku“ za každých okolností. Zvyčajne sa nezverujú, svoje vnútorné pocity skrývajú za masku veselosti, hoci v skutočnosti môžu vnútorne trpieť a mať pocit nepohody. Napriek tomu, zachovávajú si úsmev na perách a ich pocity ostávajú utajené.  Agrimony je o vypustení „pary“ a vnútorného pretlaku. Podporuje pripravenosť komunikovať, ochotu a schopnosť vyjadriť pocity a silné emócie, úprimnosť a hlboký vnútorný kľud.

    OAK (Dub letný) č.22
    Oak je „držiak“ a „pracant“. Extrémne pracovné vyťaženie, zaslepený  zmysel pre povinnosť a pocit, že ešte sa dá zvládnuť viac, môže časom viesť  k pochmúrnosti a vrcholia vyčerpaním. Ak osobnosť dosiahne tento stav, už nemôže vnímať hranice svojej sily. Neúnavne postupuje vpred, hoci sa cíti na pokraji síl, nevie prestať. V presvedčení, že je jeho povinnosťou fungovať ako stroj, nikdy neodpočíva. Iní obdivujú tento typ osobnosti pre jeho neúnavnosť, produktivitu a efektivitu. Neuvedomuje si však okamih, v ktorom sa preťažuje a kedy je dosť. Takže často preceňuje svoje sily a niekedy dospeje do stavu úplného vyčerpania. Oak poskytuje schopnosť nastaviť si priebežné tempo vytrvalosti. Pomôže vidieť dôležité položky v zozname úloh ako priority a ostatné, zmysel pre povinnosť sa obnoví v správnej miere a obnoví  sa životná sila.

    Impatiens (Netýkavka žliazkatá) č.18
    Rýchlo, rýchlo, nie je čas strácať! Osobnosť v tomto nepokojnom stave je veľmi netrpezlivá a hektická. Nepokoj sa odráža v unáhlenom myslení, konaní, pohybe, rozprávaní a reakcii. Nedokáže čakať. Ľudia naokolo len ťažko dokážu držať krok s touto rýchlosťou. Pretože pre túto netrpezlivú osobu sa veci nemôžu stať dosť rýchlo, často sa cíti podráždený, ostatní ho znervózňujú svojou „pomalosťou“. Nemôže pochopiť, že iní ľudia potrebujú alebo niekedy dokonca vedome trvajú na tom, že potrebujú viac času ako on/ona. Vďaka svojmu unáhlenému konaniu a príliš unáhleným rozhodnutiam má táto osoba sklon robiť chyby, ktorým by sa dalo zabrániť, keby bol ohľaduplnejší. Impatiens lieči nepokoj, netrpezlivosť a učí nás akceptovať rozličné životné tempo ľudí naokolo. Taktiež nás učí vyrovnaniu spotreby životnej energie bez výkyvov.

    White Chestnut (Pagaštan konský) č.35
    Myšlienky neustále prúdia, dookola, bez prestania … a nemožno sa sústrediť, či zaspať. Môžu to byť dookola „prehrávané“ rozhovory s kolegami, nadriadeným, rodinnými príslušníkmi, či partnerom. Myseľ osoby v stave White Chestnut sa neustále zaoberá jedným konkrétnym problémom a nemôže naň prestať myslieť. Preberá úvahy správnosti a je ťažké zastaviť rozbehnutú myseľ. Osoba v stave White Chestnut je  zriedka v „tu a teraz“ pretože je  často uviaznutá v hlbokom zamyslení nad minulou skúsenosťou alebo možnou budúcou udalosťou. Chýba jej niekedy  životný elán, pretože dáva prednosť premýšľaniu nad tým, čo sa už udialo, alebo nad uskutočňovaním vecí. Biely gaštan pomáha upokojiť myseľ od nepodstatných myšlienok, sústrediť sa podstatné, pomáha nám opäť  sa venovať problémom konštruktívne, so zameraním na výsledok. Taktiež pomáha pokojnejšie spať, či zaspať bez dlhého premýšľania.

    PINE (Borovica lesná) č.24
    V negatívnom stave Pine prenasleduje sebakritika, pocity viny a zlé svedomie. Dotknutá osobnosť si neustále niečo vyčíta. Sprevádzaný pocitom, že urobil niečo zlé, cíti nutkanie neustále sa vysvetľovať. Aj keď si ostatní myslia, že je všetko v poriadku, tento typ postavy považuje svoje konanie za nevhodné. Ak sa niečo skutočne pokazilo, obviňuje sa z reflexie a prijíma všetku zodpovednosť. Vždy sa cíti byť v ceste, má pocit že sa mýli alebo uráža svojich blížnych. Borovica obnovuje sebavedomie. Výčitky utíchajú, pocity viny sú „neprehlušujú“.

    CRAB APPLE (Jabloň planá) č.10
    Nazýva sa aj „čistiaca“ remedia, a v Dr. Bachovom systéme má svoje špecifické miesto, pretože sa používa pri všetkých pocitoch vnútornej a vonkajšej nečistoty. Tieto pocity „špinavosti“ sa môžu dostaviť buď po chorobe, alebo po dotknutí sa niečoho špinavého. Tak isto môžu byť dlhodobého charakteru pokiaľ vyplývajú z nespokojnosti s vlastným vzhľadom (ekzém, vyrážky, akné a podobne). Podvedome takáto nespokojnosť môže vyvolávať pocit sebenenávisti a znechutenia sebou samým. Crab Apple je vhodnou voľbou pre ľudí, ktorý trpia  nutkavým správaním (ohrýzanie nechtov, časté umývanie rúk, neustále upratovanie v domácnosti…) a tiež pre tých, ktorí sú posadnutí triviálnymi detailami namiesto podstaty.

    VERVAIN (Železník lekársky) č.31
    Ľudia plní vzrušenia a elánu, chcú zmeniť svet k lepšiemu. V obave z toho, že o niečo prídu, rútia sa z jedného projektu do druhého. Vždy sú plne odhodlaní a očakávajú, že ostatní budú rovnako oddaní a nadšení. Ostatní s nimi nemôžu držať krok. A dokonca aj tí, ktorých sa to týka, sa často vyčerpávajú touto nadmernou dychtivosťou a nadmerným nadšením. Vervain pomáha pochopiť limity osobnej kapacity. Prílišné nadšenie sa stáva zdravou ambíciou meniť svet k lepšiemu pri rešpektovaní hraníc vlastnej odolnosti. Podporuje vysielanie pozitívneho vedomia, kľud a pochopenie.

    ASPEN (Topoľ osikový) č.2
    Aspen je určený na strach a úzkosť, ktoré nemožno naviazať na nejaký objekt, či pripísať k nejakej príčine.  Bezdôvodný pocit strachu, ktorý neviete vysvetliť a napriek tomu cítite akúsi úzkosť. Pocit neurčitého strachu, môže mať rôzny stupeň intenzity, od akýchsi neurčitých obáv až po stavy paniky. Medzi fyzické prejavy takéhoto neurčitého strachu patria náhle návaly potu, triaška, husia koža, nočné mory, nespavosť. Nepomenovateľné pocity ohrozenia a obáv – v tomto prípade Aspen je tou pravou esenciou pre vás. Dodá vám pocit sebadôvery, ktorá takýto strach oslabí.